Zrób chleb w kuchence mikrofalowej. Wystarczy 5 minut!

Prosty, bez pieczenia, bez wyrastania, mikrofalowy przepis na chleb, który możesz dosłownie przygotować od początku do końca w mniej niż 5 minut. Dobry patent na awaryjne pieczywo.

Jeśli zabraknie Ci chleba i nie możesz go nigdzie dostać (przecież były już takie dni, a nie wiadomo co dalej przyniesie ten rok), wypróbuj ten prosty przepis na chleb z kuchenki mikrofalowej. Rezultatem końcowym nie będzie chleb taki, jaki kupujesz w piekarni, ale jest całkiem smaczny i użyteczny w taki sam sposób, jak zwykły chleb. Możesz go pokroić, opiekać, robić kanapki itp.

Przepis na domowe pieczywo z kuchenki mikrofalowej

Przedstawione proporcje dają około 1 porcję. Nie polecam robić większego chleba za jednym razem, gdyż zwykle pali się z wierzchu, a w środku pozostaje surowy. Jeśli potrzebujesz więcej chleba, najlepiej zrobić go w kilku mniejszych partiach.

Potrzebne składniki:

  • 40g mąki
  • 1 białko jajka
  • 25 g margaryny (alternatywnie może być olej roślinny)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli

Bez jajek? Nie ma problemu. Możesz zastąpić jajko 3 łyżkami soku z puszki ciecierzycy konserwowej.

Jak zrobić chleb w kuchence mikrofalowej?

1. Do szklanej miski dodaj mąkę, białko jaja, sok z cytryny, cukier, sól i proszek do pieczenia.

2. Rozpuść margarynę (np. w mikrofalówce) i dodaj do reszty składników.

3. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie gładkie ciasto.

4. Umieść miskę z ciastem w kuchence mikrofalowej i gotuj na pełnej mocy przez około 90 sekund( kuchenka o mocy 1000W). Konieczne może być dostosowanie czasu gotowania w zależności od mocy kuchenki mikrofalowej.

5. Pozostaw do ostygnięcia, następnie pokrój i spróbuj 🙂

Uwaga: ten przepis nie jest nauką ścisłą. Być może będziesz musiał kilka razy eksperymentować ze składnikami i czasami gotowania, aż uzyskasz najlepsze rezultaty.

Zobacz także: Proste batony z orzechów i bakalii