Topinambur – nieco zapomniana roślina o wielu korzystnych właściwościach

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty przez wielu uważany jest za chwast, a tak naprawdę to wartościowa roślina jadalna. Warto wiedzieć gdzie rośnie w twojej okolicy.

Roślina ta spokrewniona jest ze słonecznikiem, dlatego naziemna część, a konkretnie kwiaty, są podobne, tylko dużo mniejsze. Nas interesuje jednak przede wszystkim część podziemna, ponieważ to ona nadaje się do jedzenia. Nie są to do końca bulwy, jak popularne ziemniaki. Tak naprawdę są to narośle na korzeniach tej rośliny i to właśnie one nas interesują (dla wygody będę jednak nazywał je “bulwami”) Mają różny kolor od żółtego po fioletowy. Są lekko wrzecionowate, mogą kojarzyć się trochę z imbirem (ale są większe i grubsze). Mają słodkawy, lekko orzechowy smak.

Bulwy Topinamburu

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty

Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej – u nas jest uprawiany głównie jako roślina ozdobna i często dziczeje. Łatwo go spotkać w pobliżu siedzib ludzkich, na dawnych ogródkach działkowych, na lakach, nieużytkach rolnych a czasem w lesie sadzony przez myśliwych jako pokarm dla dzików. Najłatwiej go wypatrzyć w okresie kwitnienia i zapamiętać lokalizację. Również w zimie i na wiosnę łatwo rozpoznać sterczące łęty.

Topinambur można jeść na surowo jako np. składnik surówek. Gotowany w wodzie jako zamiennik ziemniaka lub pieczony w piekarniku czy ognisku. Nadaje się także do kiszenia i marynowania w occie.

Słonecznik bulwiasty zawiera wiele wartościowych składników odżywczych takich jak:

  • minerały – potas, miedź, magnez, wapń, żelazo,
  • witaminy – C i B1 (dwa razy więcej niż ziemniak
  • węglowodany – inulina, skrobia, cukry proste,
  • krzemionki,
  • kwasy organiczne,

Właściwości zdrowotne topinamburu

Substancje zawarte w bulwach topinamburu pomagają oczyszczać organizm z toksyn, sprzyjają rozwojowi pożytecznej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym oraz wspomagają działanie układu odpornościowego. Zawarta w nich inulina, pomaga utrzymać w organizmie prawidłowy poziom cukrów, dlatego spożywanie bulw poleca się szczególnie osobom cierpiącym na cukrzycę.

Jak zbierać topinambur

Bulwy topinamburu dojrzewają jesienią, ale można je zbierać stopniowo aż do wiosny kolejnego roku (im dłużej pozostaną w podłożu, tym są smaczniejsze). Sukcesywny zbiór jest o tyle ważny, że w przeciwieństwie do ziemniaków, bulwy topinamburu nie mogą być długo przechowywane, gdyż szybko więdną, wysychają lub pleśnieją. Bulwy siedzą w ziemi dość mocno dlatego ciężko jest wyrwać je z ziemi bez użycia łopatki.

1 Comment Posted

  1. Kwiaty słonecznika bulwiastego też nadają się do jedzenia. Dodawałem je do sałatki.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*