Syrop z chrzanu – pradawny środek na kaszel i przeziębienie

Nasze babcie wykorzystywały syrop z chrzanu do leczenia przeziębienia, ponieważ chrzan oprócz cebuli i czosnku to kolejna roślina o działaniu antybiotycznym. Sprawdź jak przyrządzić syrop z chrzanu.

Jak na razie mamy łagodną zimę, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie aby nawet teraz wykopać korzenie chrzanu. O ile zauważymy jego zwiędnięte liście lub mamy zaznaczone miejsce, gdzie rośnie.

Dawniej ludzie wykorzystywali korzenie chrzanu w okresie epidemii grypy i innych przypadłości jesienno – zimowo. Domowe leki z korzeni chrzanu sprawdzają się w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, dezynfekują je i ułatwiają oddychanie, szczególnie przydają się w udrażnianiu nosa podczas kataru.

Chrzan posiada działanie wykrztuśne – pomaga usunąć zalegającą w gardle i oskrzelach gęstą wydzielinę.

Jak zrobić syrop z chrzanu?

Włóż do słoika 100 gramów świeżo utartego korzenia chrzanu.

Zalej chrzan połową szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. Odstaw na 2 godziny.

Dodaj 100 gramów miodu i pozostaw na dwa tygodnie w chłodnym miejscu.

Pij kilka razy dziennie po jednej łyżce stołowej w czasie występowania kaszlu, bólu gardła lub przeziębienia.

Zobacz również: