Suszenie żywności to doskonały sposób na długoterminowe zapasy. Część 3 – suszenie mięsa

Suszone mięso to smaczna i wartościowa przekąska na wędrówki, wycieczki, a także świetny element długoterminowych zapasów. W czasie braku świeżego mięsa przygotujesz pożywny posiłek z suszonego mięsa.

Zwykle robię suszone mięso w suszarce, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć do tego celu piekarnika. Wówczas należy pamiętać o ustawieniu niskiej temperatury – max 200 stopni. Przewaga odwadniacza polega na tym, że zużywa dużo mniej energii elektrycznej, więc jest to bardziej ekonomiczny sposób na przyrządzanie suszonego mięsa niż pozostawianie włączonego piekarnika przez cały dzień.

Przedstawiam kilka popularnych rodzajów mięs i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, które możesz poddać procesowi suszenia. Dzięki czemu będziesz mógł długo przechowywać mięso bez lodówki.

Suszona Wołowina

Standardowa suszona wołowina jest naprawdę łatwa do wykonania. Aby uzyskać smaczne suszone mięso, wybierz chudą wołowinę z minimalną marmurkowatością. Większość przepisów wymaga namoczenia wołowiny w zalewie z solanki i przypraw przez 12-24 godziny przed poddaniem jej suszeniu. Możesz znacznie zmienić smak suszonego mięsa, stosując różne rodzaje przypraw w marynacie.

Poniższe wideo pokazuje, jak zrobić standardową i pyszną suszoną wołowinę w suszarce:

Dziczyzna

Dziczyzna, jest kolejnym doskonałym mięsem do poddania suszeniu w suszarce. Może być nieco trudne do przeżucia, ponieważ jest bardzo chude. Ma delikatny i specyficzny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu.

Suszoną dziczyznę przygotowuje się tak samo jak wołowinę, dlatego możesz skorzystać z powyższego filmiku jako instrukcji.

Suszony kurczak

Podobnie jak inne wymienione tutaj mięsa, suszony kurczak jest również łatwy do wykonania w domowej suszarce.

Do suszenia najlepiej użyć fileta z piersi kurczaka bez skóry. Mięso kroimy na cienkie paski (około 1 cm) i dokładnie mieszamy w misce z przyprawami (sok z cytryny, sól, pieprz, granulowany czosnek, mielony imbir)

Suszymy w 145 stopniach przez 5-7 godzin lub do całkowitego wyschnięcia (długość schnięcia zależy od grubości pasków).

Pomocne wskazówki

– Wcześniejsze włożenie mięsa do zamrażarki na około 15 minut znacznie ułatwia cienkie pokrojenie mięsa.

– Im cieńsze paski mięsa, tym krótszy czas suszenia.Suszone mięso najlepiej przechowywać w słoikach w suchym, chłodnym miejscu, np. spiżarnia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*