Suszenie żywności to doskonały sposób na długoterminowe zapasy. Część 2 – suszenie warzyw

Poprzednia część cyklu była poświęcona suszeniu owoców, lecz warzywa są również świetnymi produktami do suszenia w celu stworzenia zróżnicowanych długoterminowych zapasów żywności.

Warzywa często wymagają włożenia trochę więcej pracy w przygotowanie do suszenia niż owoce. Ale nadal jest to dość proste w wykonaniu dla praktycznie każdej osoby. Jeśli więc jesteś gotowy, aby spróbować, oto kilka przykładów warzyw, które możesz poddać suszeniu:

Karczochy były cenione już przez starożytnych Greków i Rzymian i do dziś są szeroko stosowane w kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej. Kremowa, maślana konsystencja karczocha sprawia, że ​​jest idealnym dodatkiem do wszystkiego, od dań z makaronem po polewy do pizzy, smaczne dipy po marynowane topy do sałatek. Świeże karczochy wytrwają tydzień w lodówce, ale jeśli kupiłeś zbyt wiele i nie chcesz ich wyrzucać, możesz je wysuszyć do długotrwałego przechowywania i później użyć.

Jak suszyć karczochy:

  • Oczyść karczochy zimną bieżącą wodą.
  • Na desce do krojenia dużym ostrym nożem odetnij wierzchołki karczochów. Za pomocą noża do obierania usuń wszystkie ciemne liście z karczocha – w tym te u podstawy i łodygi – odcinając je, aż dotrzesz do miękkich, jasnych liści wewnętrznych. To jest serce karczocha.
  • Za pomocą łyżki wyjmij puszysty dławik ze środka serca karczocha, ponieważ jest niejadalny.
  • Pokrój karczochy na ćwiartki. Napełnij garnek kilkoma centymetrami wody i włóż kosz do gotowania na parze. Karczochy gotowane na parze na kuchence w koszu do gotowania na parze przez około 4 minuty. Wyjmij karczochy z parującego kosza i umieść na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar wilgoci.
  • Ułożyć pokrojone w ćwiartki serca karczochów na tacach suszarki do żywności. Susz karczochy w temperaturze 100 stopni Fahrenheita do kruchości, około 18 godzin.
  • Suszone karczochy przechowywano w szczelnej torbie lub pojemniku.

Szparagi to smaczne i proste w uprawie warzywo. Jeśli twoi domownicy lubią ich smak, możesz przygotować zapas suszonych szparagów. Poniższe wideo pokazuje w jaki sposób przygotować szparagi do suszenia:

Fasola. Zobacz w jaki sposób można przygotować suszoną fasolę.

Marchew. Pokrojone marchewki to świetna i zdrowa przekąska oraz dodatek do zup i innych dań. Warto zrobić spory zapas suszonej marchewki, która będzie doskonałym źródłem witamin w razie niedostępności świeżych warzyw.

Czosnek. Suszenie czosnku to łatwy i bezpieczny sposób na przechowywanie czosnku w nieskończoność. Wybierz świeże, jędrne, aromatyczne ząbki czosnku i postępuj zgodnie z tymi prostymi wskazówkami:

Drobno pokrój obrane ząbki czosnku. Susz czosnek, aż będzie chrupiący. W suszarce masz do wyboru szybsze, cieplejsze suszenie lub wolniejsze, chłodniejsze suszenie. Suszymy nasz czosnek przez dwa dni w temperaturze około 45 °.

Po wysuszeniu możesz rozdrobnić czosnek blenderem, aby otrzymać aromatyczny proszek łatwy do przechowywania.

Cebula jest kolejnym świetnym kandydatem do suszenia. Stanowi smaczne dodatki do wielu dań, a także można ją zmielić na proszek. W dodatku cebula jest banalnie prosta w przygotowaniu do suszenia. Wystarczy ją obrać i pokroić.

Szczypiorek. Suszony szczypiorek jest również pysznym dodatkiem do wielu dań.

Papryka. Istnieje wiele różnych rodzajów papryki i wszystkie nadają się do suszenia! Kolorowe papryki, pokrojone w paski z usuniętymi nasionami, po wysuszeniu doskonale nadają się na przekąskę. Ostra papryka jest często suszona w całości, a następnie, rozdrobniona i używana jako przyprawa. Jeśli chcesz zobaczyć, jak zrobić własne plasterki suszonej papryki, obejrzyj ten film:

Brokuły. Nawet jeśli nie uprawiasz własnych brokułów, jest to jedno z najczęściej dostępnych warzyw w każdym supermarkecie, a także stosunkowo niedrogie. Możesz odwodnić brokuły, aby zrobić wspaniałą domową przekąskę.

Pomidory. Suszone pomidory są pełne smaku i witamin, a także stanowią nieodłączną część wielu przepisów.

Część 1 – suszenie warzyw: