Suszenie żywności to doskonały sposób na długoterminowe zapasy. Część 1 – suszenie owoców

Podczas gdy zamrażanie i konserwowanie są popularnymi opcjami, innym doskonałym sposobem na długoterminowe zapasy żywności jest jej suszenie/odwadnianie. Większość produktów spożywczych, w tym mięso, owoce, a nawet jajka, można poddać odwodnieniu. W części 1 znajdziesz informacje na temat suszenia owoców.

Dlaczego warto suszyć żywność?

W większości przypadków suszona żywność, nawet mięso lub kawałki owoców, umożliwi przechowywanie ich przez długi czas w temperaturze pokojowej. Jeśli martwisz się przerwami w dostawach prądu lub planujesz podróżować przez dłuższy czas, suszenie produktów spożywczych jest dobrym wyborem do przechowywania żywności.

Żywność po wysuszeniu zmniejsza swoją objętość i wagę ale zachowuje większość swoich witamin, minerałów i kalorii.

Odwadniacz/suszarka żywności to urządzenie, które suszy produkty żywnościowe, usuwając z nich wilgoć. Na rynku dostępnych jest kilka różnych rodzajów odwadniaczy , które różnią się ceną, a także szybkością i wydajnością procesu odwadniania.

Suszarka spożywcza
Źródło: skąpiec.pl

Suszenie owoców

Owoce są świetną opcją do suszenia/odwodnienia. Odwadnianie pospolitych owoców, takich jak jabłka lub morele, koncentruje zawarte w nich cukry i smak, nawet gdy owoce stają się bardziej zwarte i łatwiejsze do przechowywania lub przenoszenia.

Owoce, które można poddać suszeniu

Jabłka stanowią smaczną przekąskę do zabrania na piesze wędrówki lub przechowywania w zapasach żywności, a ponadto są wypełnione kaloriami i smakiem.

Oto świetny film, który dokładnie pokazuje, jak przygotować jabłka do suszenia oraz jak przebiega proces odwodnienia. Tym samym sposobem możesz przygotować inne owoce przedstawione w dalszej części artykułu.

Morele. Odwodnione morele są popularnymi przekąskami sprzedawanymi w sklepach i supermarketach, ale są nieco drogie. Po co więc tyle płacić za przekąskę, którą możesz zrobić sam za ułamek tej ceny?

suszone morele

Morele mają pestki, więc będziesz musiał je usunąć przed suszeniem. Pokrój owoce wedle uznania – w plasterki lub połówki.

Truskawki to dobraa opcja na odwodnienie. Sezon na truskawki trwa bardzo krótko, a w dodatku owoce te szybko psują się nawet w lodówce. Po prostu usuń zielone szypułki truskawek, pokrój je, a będą gotowe do suszenia.

Chipsy bananowe to kolejna popularna przekąska, którą można znaleźć w sklepach spożywczych, a przecież jest naprawdę łatwa do samodzielnego wykonania. Twarda konsystencja suszonych bananów dobrze komponuje się z orzechami i innymi suszonymi owocami, tworząc smaczną mieszankę na wycieczki.

Kiwi. Suszone plastry kiwi są absolutnie pyszne; Podobnie jak wiele innych owoców, suszone kiwi zachowują swój smak. To kolejny popularny, niedrogi owoc, który jest łatwy do przechowywania po wysuszeniu.

Ananas to kolejny świetny kandydat do wysuszenia. Odwodnione plastry ananasa świetnie nadają się do przekąsek, dobrze mieszają się z innymi suszonymi owocami i orzechami, a po pokrojeniu są smacznym dodatkiem do płatków śniadaniowych.

Wiśnie dobrze smakują po wysuszeniu, w dodatku można je długo przechowywać w spiżarni. Jeśli masz w pobliżu sad lub własną wiśnię, możesz suszyć duże ilości wiśni aby zajadać się tymi pysznymi owocami o każdej porze roku.

Skórka pomarańczy. Wysuszone skórki pomarańczy są coraz częściej używane jako przyprawy lub dodatek do ziołowej herbaty.

Do suszenia nadają się także skórki innych cytrusów np. cytryn.

Winogrona i żurawina to jedne z najpopularniejszych suszonych owoców, które zwykle kupujemy w sklepie. Nic nie stoi na przeszkodzie aby samemu zrobić rodzynki z rożnych gatunków winogron i żurawiny.

Suszone owoce należy przechowywać w słoikach, zamykanych pojemnikach lub woreczkach. Najlepiej w zacienionym miejscu o temperaturze pokojowej.

W kolejnych postach znajdą się informacje o suszeniu warzyw, mięsa oraz innych produktów spożywczych.