Hipokrates uważał ją za królową wszelkich ziół leczniczych, a nasze babcie stosowały pokrzywę na wiele dolegliwości. Dziś niestety nie docenia się jej mocy i sięga po syntetyczne lekarstwa.
Pokrzywa (Urtica dioica L) to roślina zawierająca witaminy A, K, B2, C oraz wiele makro i mikroelementów, takich jak magnez, fosfor, wapń, siarka, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód. W swym składzie zawiera również serotoninę poprawiającą nasz nastrój, a także związki wchodzące w skład enzymów, regulujących metabolizm.
Pokrzywa od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Na przednówku z pokrzywy gotowano kiedyś zupę. Dzisiaj gospodynie dodają do karmy dla zwierząt jej posiekane drobno liście. Młode listki można spożywać na surowo lub dodawać do innych potraw. W okresie zimowym możemy pić napar przygotowany z około dwóch łyżek suszonych liści zalanych szklanką wrzątku.
Właściwości lecznicze herbaty z liści pokrzyw
- Zwiększa pozbywanie się mocznika z organizmu, co jest bardzo korzystne, szczególnie dla osób cierpiących na kamicę nerkową lub problemy z pęcherzem moczowym.
- Zwiększa odporność organizmu.
- Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, dzięki dużej zawartości witamin K, E, C i B1.
- Ułatwia przemianę materii oraz wzmaga apetyt.
- Oczyszcza układ trawienny, wpływa pozytywnie na trzustkę, wątrobę i żołądek – pomocna jest przy biegunkach, nieżytach żołądka i jelit.
- Oczyszcza układ trawienny, wpływa pozytywnie na trzustkę, wątrobę i żołądek – pomocna jest przy biegunkach, nieżytach żołądka i jelit.
- Przeciwdziała osłabieniom i anemii – wpływa na rozwój czerwonych krwinek.
- Obniża poziom cukru we krwi.
- Posiada właściwości odkażające.
Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem uważają ją wręcz za naturalny antybiotyk.
Leave a Reply