Pokrzywa – Pospolita roślina z niezwykłymi właściwościami

Hipokrates uważał ją za królową wszelkich ziół leczniczych, a nasze babcie stosowały pokrzywę na wiele dolegliwości. Dziś niestety nie docenia się jej mocy i sięga po syntetyczne lekarstwa.

Pokrzywa (Urtica dioica L) to roślina zawierająca witaminy A, K, B2, C oraz wiele makro i mikroelementów, takich jak magnez, fosfor, wapń, siarka, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód. W swym składzie zawiera również serotoninę poprawiającą nasz nastrój, a także związki wchodzące w skład enzymów, regulujących metabolizm.

Pokrzywa od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Na przednówku z pokrzywy gotowano kiedyś zupę. Dzisiaj gospodynie dodają do karmy dla zwierząt jej posiekane drobno liście. Młode listki można spożywać na surowo lub dodawać do innych potraw. W okresie zimowym możemy pić napar przygotowany z około dwóch łyżek suszonych liści zalanych szklanką wrzątku.

Właściwości lecznicze herbaty z liści pokrzyw

  • Zwiększa pozbywanie się mocznika z organizmu, co jest bardzo korzystne, szczególnie dla osób cierpiących na kamicę nerkową lub problemy z pęcherzem moczowym.
  • Zwiększa odporność organizmu.
  • Korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie, dzięki dużej zawartości witamin K, E, C i B1.
  • Ułatwia przemianę materii oraz wzmaga apetyt.
  • Oczyszcza układ trawienny, wpływa pozytywnie na trzustkę, wątrobę i żołądek – pomocna jest przy biegunkach, nieżytach żołądka i jelit.
  • Oczyszcza układ trawienny, wpływa pozytywnie na trzustkę, wątrobę i żołądek – pomocna jest przy biegunkach, nieżytach żołądka i jelit.
  • Przeciwdziała osłabieniom i anemii – wpływa na rozwój czerwonych krwinek.
  • Obniża poziom cukru we krwi.
  • Posiada właściwości odkażające.

Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem uważają ją wręcz za naturalny antybiotyk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*