Staram się zawsze (szczególnie w okresie jesienno-zimowym) mieć w lodówce zakwas z buraków ze względu na jego wielkie dobroczynne działanie zdrowotne. A w dodatku przygotowanie zakwasu z buraków jest proste i szybkie.
Podstawowym składnikiem zakwasu są oczywiście buraki, które mają wiele korzyści dla naszego zdrowia:
Dostarczają organizmowi magnez, wapń, potas, żelazo, kobalt oraz bardzo dużą ilość witaminy C oraz witaminy A, a także witaminy z grupy B, np. kwas foliowy.
Skutecznie wspomagają tworzenie nowych krwinek, więc ich spożycie jest wskazane w anemii, osłabieniu organizmu. Posiadają działanie silnie antyoksydacyjne, pomagają w zapobieganiu wielu chorobom, nowotworom, normalizują ciśnienie krwi opóźniają proces starzenia się.
Pomagają przy niewydolności wątroby i zatruciach. Oczyszczają organizm i wspomagają detoksykację.
Są naturalnym lekiem na zaparcia. Wspomagają proces wydalania kwasu moczowego, dlatego odciążają nerki w ich ciężkiej pracy.
Zakwas buraczany natomiast ma jeszcze więcej dobroczynnych właściwości, gdyż zawiera 2 razy więcej witaminy C niż same buraki. Jest zalecany dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy, ale także dla osób w wieku dorastania oraz uprawiających intensywnie sport lub pracującym fizycznie. Spowalnia procesy gnilne w jelitach i ma działanie alkalizujące i przeciwgrzybicze. Uszczelnia florę układu pokarmowego, dlatego jest bardzo istotny po kuracji antybiotykowej.
Jak zrobić zakwas z buraków?
Do przygotowania zakwasu z buraków potrzebujemy: Litrowy słoik. Umyte i obrane czerwone buraki (do litrowego słoika wejdzie około 500g średnich buraków). Przegotowana, ostudzona woda (około 500ml). 5-8 ząbków czosnku. Kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Dwie łyżki soli.
Sposób przygotowania
Buraki kroimy na grube plastry i wkładamy do słoika warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.
W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem buraki tak, aby całe były nią przykryte.
Słoik lekko zakręć zakrętką – umożliwi to ujście gazów wydzielających się w początkowym etapie fermentacji.
Tak przygotowany słoik postaw w ciepłym miejscu, zacienionym miejscu 7 dni. Przez pierwsze 3 dni na jego powierzchni może się tworzyć warstwa białej piany – zbierz ją łyżką.
Gotowy zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.
Mała podpowiedź – przy robieniu kolejnego zakwasu warto pamiętać, że dodanie odrobiny poprzedniego jako startera znacząco przyspiesza proces fermentacji nowego zakwasu.