Jak zrobić marynowany czosnek?

Czosnek to najsilniejszy naturalny antybiotyk, który doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębienia, grypy, bólu gardła, problemów trawiennych. Dlatego koniecznie zapoznaj się z instrukcją przygotowania marynowanego czosnku.

Przekonałem się, że jedzenie dużej ilości czosnku naprawdę pomaga w czasie przeziębienia i grypy. Ale smak surowego czosnku nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego znalazłem ciekawy przepis na zrobienie domowego marynowanego czosnku. Dzięki marynowaniu w occie jabłkowym, czosnek zyskuje delikatny smak.

Dlaczego warto jeść czosnek?

Czosnek jest bardzo silnym środkiem przeciwdrobnoustrojowym i przeciwutleniającym, a także ma właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe. W połowie lat 80. udowodniono, że olejek eteryczny z czosnku może hamować wzrost 17 różnych gatunków bakterii.

Więcej o korzystnych właściwościach czosnku pisałem we wpisie: Czosnek – naturalny antybiotyk zamiast tabletek.

Przepis znalazłem w książce Rosemary Glastar „Rosemary Gladstar’s Medicinal Herbs: A Beginners Guide”.

Jak zrobić marynowany czosnek?

Potrzebne będą tylko trzy składniki:
– Obrane ząbki czosnku (ilość zależna od wielkości słoika)
– Ocet jabłkowy
– Miód

Krok 1. Do słoika wsyp 1/3 szklanki ząbków czosnku. Słoik postaw w ciepłym, zacienionym miejscu na około trzy tygodnie.

Krok 2. Po trzech tygodniach przelej przez sitko lub gazę ocet do małego rondelka.

Krok 3. Dodaj octu dodaj kilka łyżek miodu i gotuj na bardzo małym ogniu aż do całkowitego połączenia składników.

Krok 4. Wystudzony płyn wlej do słoika wypełnionego czosnkiem. Słoik zakręć i pozostaw na kolejne trzy tygodnie w chłodnym, ciemnym miejscu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*