Herbata z suszonych liści malin

Nie każdy wie, że liście malin to pyszne zioło o smaku zbliżonym do zielonej herbaty. Oprócz walorów smakowych posiada także wiele właściwości zdrowotnych. Zobacz, jak zbierać, suszyć i zaparzać malinową herbatę liściastą.

Herbata z liści malin od wieków była stosowana jako naturalny środek na schorzenia macicy, na podrażnienia skóry, na ból gardła i biegunkę. Herbata z liści malin nie ma znanych skutków ubocznych ani interakcji z lekami, ale może obniżać poziom cukru we krwi i utrudniać wchłanianie niektórych witamin.

Zbieranie i suszenie liści malin

Zbierz liście malin, zanim roślina zakwitnie

Liście malin (a także inne zioła) aby zachować w nich jak najwięcej olejków eterycznych należy zbierać rano, tuż po odparowaniu rosy, ale zanim słońce zacznie mocniej grzać.

Jak w przypadku większości ziół, gdy roślina zacznie kwitnąć, liście stają się gorzkie, dlatego zbieramy liście zanim roślina zakwitnie. Wybierz młode, zdrowe liście, które nie były pryskane chemikaliami lub nadjedzone przez robaki.

Zobacz także: Napar z liści poziomki pospolitej

Wysusz liście malin

Możesz pozostawić liście do wyschnięcia w sposób naturalny lub wysuszyć je szybciej przy użyciu suszarki do żywności. Najpierw dobrze umyj liście bieżącą wodą, żeby usunąć brud i owady. Rozłóż je na ręczniku kuchennym, aby część wilgoci odparowała. Następnie zdecyduj, jak zamierzasz wysuszyć liście malin:

Niech liście malin wyschną naturalnie: Rozłóż liście na gazecie i pozwól im powoli schnąć z dala od kurzu i promieni słonecznych. Lub możesz zebrać liście za ich łodygi, zawiązać końce i zawiesić je do wyschnięcia. W zależności od wilgotności suszenie trwa zwykle 1-2 tygodnie.

Użyj suszarki do żywności: Najszybszym sposobem suszenia liści malin jest użycie suszarki . Rozłóż liście na tackach i wysusz w niskiej temperaturze. Sprawdzaj co 30 minut, aż całkowicie wyschną.

Przechowywanie suszonych liści malin

Możesz stwierdzić, kiedy liście są dostatecznie suche, krusząc liść lub dwa. Powinien łatwo się rozpaść. Gdy liście wyschną, przechowuj je w szklanym słoju z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Nie upychaj ciasno liści w słoju i staraj się ich nie zmiażdżyć, aby zachować jak najwięcej smaku i aromatu. Liście pokrusz dopiero bezpośrednio przed zaparzeniem herbaty.

Zobacz także: Kawa z żołędzi

Parzenie malinowej herbaty liściastej

Herbata z suszonych liści malin smakuje jak łagodna zielona herbata, ale nie zawiera kofeiny.

Aby zaparzyć herbatę, użyj około 2 łyżeczek zmiażdżonych, suszonych liści na 1 jedną szklankę wrzącej wody. Najlepiej zaparzać przez co najmniej 5 minut i pić jak zwykłą herbatę.