Galaretka z płatków maku polnego i jabłek

Kiedy na polach i łąkach zaczną wyłaniać się maki, to pewnie jak co roku, przy okazji przejażdżki rowerowej nazbieram trochę czerwonych płatków, z których, w połączeniu z jabłkami zrobię pyszną galaretkę.

Potrzebne składniki:

1 szklanka płatków maku polnego
1 szklanka wody
2 kwaśne jabłka
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny

Do garnka wlewamy wodę, czekamy aż się zagotuje. Dodajemy płatki maku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut, przecedzamy przez sitko.

Do wywaru dodajemy obrane i starte jabłka, cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu (już bez przykrycia) przez 20-30 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia. Gotową galaretką smarujemy np. herbatniki, biszkopty.

Zobacz także: Herbata z suszonych liści malin, a może wolisz: Kawa z żołędzi

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*