Pewnie większość osób, tak jak ja lubi przegryźć coś podczas marszu. Dlatego zawsze zabieram ze sobą różne orzechy, bakalie lub suszone owoce, ponieważ dodają energii a dodatkowo bardzo dobrze przechowują się nawet w ciepłe dni.
Bardzo fajnym pomysłem są proste w wykonaniu batony, które w odróżnieniu od tych sklepowych nie są nafaszerowane cukrem i konserwantami.
Do przygotowania batonów możemy użyć praktycznie wszystkich rodzajów orzechów, bakalii i suszonych owoców. Ważne jest by zawsze dodać rodzynki lub daktyle (a można i jedne i drugie), ponieważ to one zapewniają lepkość całej mieszanki i sklejają składniki ze sobą.
Przykładowe składniki:
- Daktyle
- Migdały
- Orzechy laskowe
- Suszone morele
- Rodzynki
Wszystkie składniki trzeba zmielić przy użyciu maszynki do mięsa.
Następnie zmielone składniki ugniatamy podobnie jak ciasto aby połączyć wszystko ze sobą.
Z uzyskanej masy wycinamy nożem prostokąty o wielkości wybranej przez nas i pakujemy każdy osobno.
Dodatkowo dodam, że użycie łyżeczki miodu dodaje lepszego smaku i świetnie łączy składniki.