Proste batony z orzechów i bakali

Pewnie większość osób, tak jak ja lubi przegryźć coś podczas marszu. Dlatego zawsze zabieram ze sobą różne orzechy, bakalie lub suszone owoce, ponieważ dodają energii a dodatkowo bardzo dobrze przechowują się nawet w ciepłe dni.

Bardzo fajnym pomysłem są proste w wykonaniu batony, które w odróżnieniu od tych sklepowych nie są nafaszerowane cukrem i konserwantami.

Do przygotowania batonów możemy użyć praktycznie wszystkich rodzajów orzechów, bakalii i suszonych owoców. Ważne jest by zawsze dodać rodzynki lub daktyle (a można i jedne i drugie), ponieważ to one zapewniają lepkość całej mieszanki i sklejają składniki ze sobą.

Przykładowe składniki:

  • Daktyle
  • Migdały
  • Orzechy laskowe
  • Suszone morele
  • Rodzynki
baton1
baton3

Wszystkie składniki trzeba zmielić przy użyciu maszynki do mięsa.

baton4

Następnie zmielone składniki ugniatamy podobnie jak ciasto aby połączyć wszystko ze sobą.

baton5

Z uzyskanej masy wycinamy nożem prostokąty o wielkości wybranej przez nas i pakujemy każdy osobno.

baton6

Dodatkowo dodam, że użycie łyżeczki miodu dodaje lepszego smaku i świetnie łączy składniki.