30 produktów spożywczych, które warto mieć w swoich domowych zapasach

Czasami po prostu nie wiemy, co może się stać. Czy nastąpi jakaś katastrofa, a może z jakiegoś innego powodu przyjdą trudne czasy. Dlatego stworzyłem uniwersalną listę 30 produktów spożywczych, które możesz gromadzić bez względu na to co przyniesie kolejny dzień.

Podczas gromadzenia zapasów należy pamiętać o kilku istotnych rzeczach:

Upewnij się, że masz co najmniej 3-dniowy zapas niepsującej się żywności. Polecam mieć zapas na dłuższy czas – przynajmniej 7-14dni.

Gromadź tylko tą żywność, o której wiesz, że twoja rodzina będzie chciała ją jeść.

Nie zapomnij uwzględniać specjalnych potrzeb żywieniowych, takich jak mleko modyfikowane dla niemowląt, lub nietolerancje niektórych produktów.

Trudno psująca się żywność i tak się popsuje jeśli będzie niewłaściwie przechowywana! Podstawa to suche, chłodne miejsce.

Nie zapomnij o gromadzeniu wody! Zajrzyj do wpisu o długoterminowym przechowywaniu wody.

30 produktów spożywczych, które warto mieć w swoich domowych zapasach

1. Sól. Nie tylko do przyprawia potraw, ale także do konserwowania żywności. Soli potrzebujemy również w naszej diecie.

2. Gotowe do spożycia konserwy. Są one niezbędne, zwłaszcza jeśli dzieje się coś, co uniemożliwia gotowanie.

3. Batony białkowe. Świetny sposób na szybkie uzupełnienie białka, w przypadku braku mięsa. 

4. Suche płatki zbożowe lub musli. Można je przechowywać dość długo i można je jeść, niezależnie od tego, czy możesz gotować, czy nie.

5. Masło orzechowe. To wspaniały produkt z olbrzymią zawartością białka i tłuszczów roślinnych. Bez lodówki nie popsuje się 3-4 miesiące.

6. Suszone owoce. Owoce są dobre dla organizmu, a suszone można przechowywać znacznie dłużej niż świeże. Zapewniają potas i inne składniki odżywcze. Zobacz post o suszeniu owoców: Suszenie żywności to doskonały sposób na długoterminowe zapasy. Część 1 – suszenie owoców

7. Soki w puszkach. Soki owocowe pomogą utrzymać poziom cukru i witamin, jeśli nie masz wystarczającej ilości jedzenia. Soki w puszkach można przechowywać znacznie dłużej niż w butelkach.

8. Mleko w proszku. Doskonałe źródło witaminy D. W połączeniu z płatkami zbożowymi i suszonymi owocami uzyskamy pełnowartościowy, wysokokaloryczny posiłek.

9. Żywność dla dzieci. Jeśli masz niemowlę, zaopatrz się w mleko modyfikowane, żywność dla niemowląt i przekąski dla dziecka.

10. Zupy w puszkach. Można je jeść prosto z puszki i oferują różnorodne składniki odżywcze. W odróżnieniu od zup w proszku nie wymagają dodania wody.

11. Suchy makaron. Węglowodany zapewniają uczucie sytości i dodają energii. Przechowuj je, ponieważ są łatwe do przyrządzenia i oferują wiele opcji posiłków.

12. Napoje sportowe. Mogą pomóc uzupełnić elektrolity, np. po biegunce. Sprawdzą się też jako szybki zastrzyk energii.

13. Miód. Jest naturalnym środkiem konserwującym, wzmacniającym odporność, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Odpowiednio przechowywany przetrwa lata.

14. Soda oczyszczona. Jest to świetny środek spulchniający i można ją łączyć z octem i używać zamiast jajek do wypieku chleba i ciast. Dodatkowo jest dobra do czyszczenia. Zobacz: 30 przydatnych zastosowań sody oczyszczonej.

15. Drożdże suszone. Potrzebne do wypieku wielu rodzajów chleba. Naucz się również robić własne drożdże.

16. Popcorn. Ziarna popcornu są łatwe do przechowywania i wystarczają na długi czas. Sprawdzą się jako smaczna przekąska.

17. Puree ziemniaczane w proszku. Wystarczy trochę wrzącej wody i masz coś wypełniającego brzuch.

18. Krakersy. Są doskonałym źródłem węglowodanów. Dobre jako zapychacz między posiłkami.

19. Fasola. Są pełne białka i bardzo sycące. Dodatkowo są niedrogie, łatwe w przechowywaniu i dostępne w różnych typach, co pozwala na różnorodne planowanie posiłków.

20. Ryż. Podobnie jak fasola, jest łatwy w przechowywaniu, niedrogi i bardzo sycący.

21. Soczewica: Gotuje się szybciej niż fasola, a oferuje podobną ilość białka.

22. Płatki owsiane. : Można je przechowywać bardzo długo. Świetnie nadają się na śniadanie. Zawierają białko i błonnik pokarmowy. 

23. Orzechy, takie jak orzeszki ziemne, migdały, nerkowce i inne odmiany, można łatwo przechowywać. W dodatku są pełne białka, tłuszczy i innych składników odżywczych. Zobacz jak zrobić proste batony z orzechów i bakalii

24. Sos do makaronu. Świetny sposób na szybki i łatwy posiłek. Warto posiadać zapas sosów w słoikach i w proszku.

25. Herbata. Jest naturalnym środkiem przeciwbakteryjnym. Ziołowe herbatki są dobre do różnych celów leczniczych. 

26. Oleje. Trudno jest usmażyć cokolwiek bez oleju lub tłuszczu. Przechowuj olej roślinny, masło, olej kokosowy, oliwę z oliwek, smalec lub inny z, którego na co dzień korzystasz.

27. Skrobia kukurydziana. Doskonale nadaje się do pieczenia i zagęszczania potraw.

28. Jajka i jajka w proszku. Są dobrym źródłem białka i używamy je w wielu przepisach. Jajka w proszku wytrzymują znacznie dłużej niż świeże.

29. Cukier. Wszystkie rodzaje cukru: białe, brązowe lub sproszkowane itp., możesz przechowywać w nieskończoność, jeśli pozostaną suche w szczelnym pojemniku. Cukier nigdy się nie zepsuje, ponieważ bakterie po prostu nie mogą rosnąć na cukrze.

30. Makaron błyskawiczny. Nie wymaga gotowania, więc zużyjemy mniej energii na jego przygotowanie. W dodatku można go przechowywać przez wiele lat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*