10 produktów, które możesz przechowywać wiele lat

Lista zawiera produkty spożywcze, które odpowiednio przechowywane zostają przydatne do spożycia przez bardzo długi okres czasu.

Uwaga! Żaden produkt spożywczy nie pozostanie na długo przydatny do spożycia, jeśli nie będzie przechowywany w odpowiednim środowisku. Wiele z tych produktów spożywczych musi pozostać suchych i należy przechowywać je w oryginalnych nieotwartych opakowaniach lub hermetycznych pojemnikach.

Cukier

Wszystkie rodzaje cukru: białe, brązowe lub sproszkowane itp., możesz przechowywać w nieskończoność, jeśli pozostaną suche w szczelnym pojemniku. Cukier nigdy się nie zepsuje, ponieważ bakterie po prostu nie mogą rosnąć na cukrze.

Mleko w proszku

Mleko w proszku, gdy jest przechowywane nieotwarte w oryginalnym opakowaniu, ma nieokreślony okres ważności. Szybka wskazówka, czy mleko w proszku się zepsuło – jeśli zaczęło żółknąć, nadszedł czas, aby je wyrzucić.

Ryż

Ryż biały, dziki, i basmati można przechowywać około 25 lat, jeśli jest przechowywany w zapieczętowanym opakowaniu lub przechowywany w szczelnym pojemniku. Brązowy ryż nie przechowuje się zbyt długo ze względu na wysoką zawartość oleju.

Sól

Sól nigdy nie ulegnie zepsuciu, jeśli będzie przechowywana w suchym pojemniku i środowisku. Jeden z ważniejszych produktów, jakie powinniśmy mieć w swoich zapasach na trudne czasy. Dlatego, że możemy użyć jej do konserwowania żywności, np. mięsa, ryb. Ma tę dodatkową zaletę, że może być również używana do przechowywania innych świeżych produktów spożywczych.

Fasola

Do długoterminowego przechowywania nadają się jedynie wysuszone ziarna fasoli. Naukowcy z Uniwersytetu Brighama Younga przetestowali długoterminowe przechowywanie fasoli, a ich wniosek był taki, że fasola była bezpieczna do spożycia po 32 latach od zamknięcia w szczelnym pojemniku w temperaturze otoczenia.

Skrobia kukurydziana

Trzymana w oryginalnym pudełku z pokrywką ma nieokreślony okres trwałości. Świetna do zagęszczania zup i sosów w trudnych czasach.

Wysokoprocentowy alkohol

Wszystkie destylowane alkohole, takie jak wódka, rum, whisky, gin i tequila, nigdy się nie psują, nawet po otwarciu butelki. Ich kolor i smak mogą zmieniać się po czasie, ale nadal można je pić.

Miód

Ze względu na wysoką zawartość cukru i właściwości antybiotykowe miód może pozostać jadalny przez 1000 lat, nawet po otwarciu! W egipskich grobowcach znaleziono miód, który nadawał się do jedzenia.

Ocet

Zarówno ocet jabłkowy, jak i podstawowy biały ocet będą przechowywane w nieskończoność, gdy są przechowywane w chłodnym zacienionym miejscu. Ocet ma również niezliczone zastosowania medyczne, do sprzątania i majsterkowania.

Makaron “ramen

Makaron ten znajdziemy np. w “zupkach chińskich”. Wykazano, że posiada trwałość ponad 10 lat, przechowywany w oryginalnym opakowaniu. Biorąc pod uwagę jego cenę, warto zaopatrzyć się w większą ilość.

Bądź na bieżąco. Polub Mywildforest na Facebooku

3 Comments Posted

  1. Świetny artykuł. Robię zapasy na przyszłość, więc te informacje będą przydatne.

  2. Po jakim czasie od upływu terminu przydatności do spożycia zupki “gorący kubek” będą nadal nadawały się do jedzenia?

  3. Na grupie prepersowej ktoś wypowiadał się że jadł gorący kubek przeterminowany 3 lata i nie było sraczki.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*