Babka zwyczajna i lancetowata – uważana za chwast, a w rzeczywistości jedno z najlepszych ziół leczniczych

W dzieciństwie przykładałem roztarty liść babki na zadrapania i skaleczenia powstałe podczas zabawy. Wtedy nie miałem pojęcia, że mam do czynienia z rośliną przez wieki wykorzystywaną w różnych kulturach, niemal w każdym zakątku świata.

Rośliny te, ze względu na swoje właściwości lecznicze, są wykorzystywane od wieków na różne dolegliwości. Zalety babki znali już Chińczycy przed 3 tysiącami lat. Również starożytni Rzymianie i Grecy docenili moc uzdrowicielską nasion i liści tej „pospolitej rośliny”. Ludowe nazwy babki zwyczajnej to: babka pospolita, szeroka, szerokolistna, baśki. Babka lancetowata zwana jest babką wąskolistną, babką koniczynową, języczkiem polnym. Roślina ta jest popularnym chwastem rosnącym na polnych drogach, działkach, wysypiskach, w rowach, na łąkach. Kwitnie od maja do września.

babka zwyczajna

Babka zwyczajna

 

Przygotowanie leczniczego wywaru z babki jest bardzo proste. Wystarczy wysuszyć zebrane liście i łodyżki ziela, a następnie zalać je w proporcji półtorej szklanki wrzątku na łyżkę suszu.

Zastosowanie wywaru z babki:

  • Rozkurcza dolne mięśnie dróg oddechowych, dzięki czemu zwalcza uporczywy kaszel, katar i pobudza organizm do zwalczania objawów przeziębienia.
  • Wywar z babki lancetowatej może być stosowany do płukania jamy ustnej przy zapaleniu krtani oraz do przemywania dróg rodnych.
  • Kolejnym zastosowaniem wywaru jest zwalczanie biegunki i nieżytów jelit.
  • Ulgę zmęczonym, piekącym i zaczerwienionym oczom przyniesie wywar z suszonych liści babki przygotowany w proporcji 1:1. Wystarczy przemyć spojówki gazikiem nasączonym letnią płukanką.

babka lancetowata

Babka lancetowata

Babka była znana już w starożytności jako lek, a Pliniusz Starszy wymienia 24 choroby, które zaleca leczyć babką. Babka lancetowata – jak sama nazwa wskazuje – ma liście niczym lance, długie, wąskie. Babka zwyczajna ma liście szerokie.

Można też pić sok ze świeżych, umytych liści babki doprawiony miodem. Posiekane świeże liście wchodzą również w skład sałatek („kuracja wiosenna”), na przykład: mieszanka liści babki, mięty, pokrzywy i mniszka, doprawiona śmietaną (jak sałata), kefirem, majonezem lub sosem vinaigrette.